Bloggintresserade

lördag 1 juni 2013

Brev till kommunpolitikerna


Tack för alla svar och allt engagemang! Vi skall segra till slut...........Ni skall inte tro att ni är ensamma i denna fråga. Jag skickade detta brev till samtliga politiker i Simrishamns kommun (ca 55 st ) ang det tokiga beslutet och samtliga som svarat är med på våran linje.
Av en slump så var Jordbruksverket med Jordbruksministern på besök och förhoppningsvis så lades vår synpunkt fram för dem.................Kommunen har även meddelat via en högt uppsatt förtroendevald att de skall skriva en skrivelse av något slag ang deras missnöje med detta beslut.
Här kommer mitt brev , det kanske inte är perfekt och skrivet i lite bitter stämning men jag tycker att jag kan stå för det.

Med vänlig hälsning Patrik


Öppet brev till våra politiker

 
Simrishamn 2013-05-30

 
Ang Havs och vattenmyndighetens beslut om begränsat Trollingfiske vill jag härmed informera er om vad som händer och vad det innebär för Simrishamn mfl. Länk:  https://www.havochvatten.se/om-oss/press-och-media/visa-nyheter/visa-pressrelease.html?url=-290745163%2Fpressrelease%2Fview%2F866547

 
Fakta: Trollingfiske betyder släpfiske , dvs man släpar beten efter båten med hjälp av motor. Det är det effektivaste sättet att fiska efter lax i havet. De senaste åren har mängden lax ökat väldigt mycket och ingen jag känner har någonsin varit med om så mycket lax i havet. Det inkluderar ett flertal fiskeguider med 20 – 30 år i branschen. Det mest fantastiska är att vildlaxen ökar för varje år. Detta beror till en stor del på stoppet för yrkesfisket efter lax.

Detta är fantastiskt bra för Simrishamn och även resten av Skånes kust då fisketurismen blomstrar.

 
Det sätts varje år ut ca 5 miljoner laxar i Östersjön varav ca 2 milj sätts ut i Sverige. Sverige är det enda land som fenklipper de utsatta laxarna (man klipper av den lilla fettfenan längst bak framför stjärtfenan för att kunna se att fisken är planterad). De övriga länder som Finland , Polen , Danmark mfl fenklipper alltså ej de resterande 3 milj laxarna.

 
Simrishamn räknas som Nordens lax centrum vad gäller trollingfiske och har så varit under många år. När laxen börjar vandra mot älvarna i april till maj så fiskas det också en hel del längs Blekingekusten . Stockholmskusten och Ålandshav.

 HaVs beslut innebär att man ej längre får landföra lax med fettfena fom 1 aug

2013.

 Ca var femte-sjätte lax som man fångar har klippt fettfena , detta baseras på mina och ett flertal fiskeguiders statistik.

 
Vad innebär då detta för Simrishamn?

Ja för Simrishamn är det en katastrof eftersom trollingfiskarna till en stor del kommer att utebli när man bara får ta upp klippt lax. Även om fisket är bra så kan det ta flera dagar och och ibland en hel vecka innan man får en klippt lax. Sen ska man dessutom släppa tillbaka lax som är utplanterad i andra länder som har fettfenan kvar (man kan ofta se på skador på ryggfenor som uppstår vid fiskodling). En tysk , dansk , norrman eller svensk som har trailat sin båt långa sträckor och lägger semester och mycket pengar på att trolla lax vill nog gärna ha med sig lite lax hem till grillen.

Det är svårt att uppskatta antalet övernattningar som berör trollingfisket men jag uppskattar det till minst 15 000 per år bara i Simrishamn. Jag själv driver ett Vandrarhem och restaurang (Bengtssons Loge) och har ca 1100 övernattningar med trollingfiskare per år , det är 50% av våra övernattningar. Ni kan ju själva räkna ut vad det innebär.

Vad som kommer att hända är att de som förut varit i Simrishamn och fiskat kommer att flytta sig till främst Bornholm men även andra hamnar i Danmark.

 
Angående HaVs beslut så är tanken god och ingen trollingfiskare vill att vildlaxen ska försvinna så vi vill absolut vara med och främja vildlaxens utsikter.

Det handlar inte heller om att ta upp så mycket lax som möjligt utan att kanske få med sig någon eller några laxar hem. Med detta beslut är det en omöjlighet för den normale fisketuristen eller guidekunden. Det har under senare år varit en oskriven regel att återutsätta vildlax i den mån det är möjligt men nu så måste alla med fettfena tillbaka även om de är så skadade att de inte överlever.

 Detta beslut är också grovt kränkande och diskriminerande mot trollingen eftersom man i älvarna får ta upp all lax som fångas. Utanför älvarna finns det idag 122 st registrerade fångstfällor ofta med kilometerlånga fångstarmar. HaV säger att man har fångststatistik på dessa men den är baserad på dessa ”husbehovsfiskares” egna rapporter. Märkligt att man som ”husbehovsfiskare” köper en laxfälla som kostar runt 200 000 kr när det är förbjudet att sälja laxen. Skulle vilja se den som äter upp all lax som fångas i fällan. Mörkertalet på antalet fällor som ej är registrerade törs jag inte ens tänka på.

Trollingens andel av uttaget är inte så stort att det är rimligt att begränsa den , Kvoten för yrkesfisket är 2013  30 465 st enligt HaV. Det finns ingen säker siffra på trollingens uttag av lax men 7500 st har nämnts vilket är helt felaktigt , det finns inget som bekräftar denna siffra.

Vill man reglera fisket efter vildlax kan man inte ensidigt säga att det är ok att yrkesfiska 30465 laxar men inte ok att trollingfiska 7500? laxar och låta det vara tillåtet med kilometerstora laxfällor i älvmynningarna där ingen vet hur mycket lax som fångas!
Beslutet är inte proportionellt i förhållande till den vinst resp skada som begränsningen skulle innebära. Beslutet står också i strid mot politiska beslut att den småskaliga turistverksamheten bör utvecklas, särskilt som denna verksamhet pågår i typiska utflyttningsbygder, dit numera även Simrishamn kan räknas.

Märkligt också att HaV den 4/5 -13 på sportfiskemässan i Jönköping går ut med att man skall främja fisketurismen!


På samma mässa satt Martin Rydgren utredare på HaV och sa att all planterad lax i Östersjön skall fenklippas vilket är en lögn då finska laxodlare inte vet vad han pratar om.

 
Alla väsentliga remissinstanser har varit emot beslutet. Merparten vill att en begränsning kan ske till 1 fisk per person/dygn med oklippt fena. Sådana regler är vanliga vid laxfiske i älvar både i Sverige och Norge. Vi trollingfiskare och näringsidkare tycker naturligtvis att detta beslut är felaktigt och förödande för samtliga inblandade. Vår förhoppning är att beslutet kan ändras till en rimlig begränsning tex 1 lax med fettfena per person och dag.

 
HaV säger att detta beslut ej går att överklaga men det är många som har skickat in överklagan ändå för att visa sitt missnöje. Jag anser att beslutet kan överklagas enligt 19 § och 60 § Fiskelagen. Hoppas att ni politiker inser vad som håller på att ske och agerar på något sätt. Kanske med en överklagan?

 
Ett tv inslag kommer att sändas idag torsdag 30/5 om allt detta på svt sydnytt.


Mvh Patrik Lindell pake@bengtssonsloge.se
Bengtssons Loge AB
Gröstorps Bygata
272 94 Simrishamn
0707618747


9 kommentarer:

 1. Veldig bra skrevet Patrik. Håper dere når frem med klagen. Skitt fiske :-)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra skrivit !! Det är helt fantastiskt hur dom tänker på Hav. Mvh Hagberg

  SvaraRadera
 3. Tragiskt när företrädare för "sportfiskare" lägger ner så här mycket energi för att få slå ihjäl vildlax???
  HAV,s intentioner är ju att de älv-unika stammarna ska återhämta sig och det ifrågasätter sportfiskare.
  Det är finns en pinsamt låg nivå inom trollingfisket om hur vi ska utnyttja fiskbestånden (vi=är själv trollingfiskare).
  Se bara på Vänern där fisket nu är (var?) på uppgång och alla nu tävlar i att dra 60,01cm laxar/öringar inkl. guider.
  Finns gott om trollingteam som gladeligen drar hundratals kilo fisk på ett år utan att det minsta reflektera över vad man håller på med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du "anonym" jag vet inte riktigt vad jag ska säga.... Har du överhuvudtaget läst vad jag skrivit? Tror du att det kommer att tas upp mindre vildlax med detta förslag? Vad som kommer att hända är att det fiskas mera från andra hamnar i andra länder och inkomsterna från detta hamnar således också i dessa orter. Allt medans det fortfarande får fiskas med fällor utanför älvarna där ingen vet hur mycket som "husbehovsfiskas" samt att i älvarna så får man ta all lax. Ser du inte diskrimineringen och det orimliga i detta beslut så föreslår jag att din ledsagare läser upp för dig vad jag skrivit och kanske också förklarar de svåra orden för dig.
   Att du överhuvudtaget blandar in Vänern i denna debatt är obegripligt , vad har inplanterad lax i Vänern med detta att göra? Du har fem synpunkter i ditt inlägg och fyra av dem är direkta sakfel. Att du inte ens kan stå för vad du skriver utan väljer att vara anonym bekräftar bara att du är en liten fegis. Jag blir inte ens förbannad när jag läser ditt inlägg utan jag blir mest uppgiven och ledsen för din skull. Din ledsagare har en svår uppgift.....Kanske bättre att du håller dig till färgkritorna och målarboken?
   Lycka till kompis!

   Radera
 4. Trist när du som skriver anonymt inte vågar stå för dina åsikter, Men blir lite stum när du tror att vår energi mot beslutet handlar om att trollingfiskare ska få slå ihjäl vildlax och vi inte ska ta vårt ansvar?
  Min reflektion är att du läst texten, men inte fattat innehållet. Om du nu är trollingfiskare borde du veta problematiken i Östersjön där endast Sverige fettfeneklipper lax. Veta att det redan idag bedrivs c&r på vildlax om du helt klart kan avgöra det, sedan flera år är en oskriven regel att inte ta iland 1 lax/pers/dag. Det är klart att det finns oseriösa fiskare, men det skulle regleras genom 1 lax/pers/dag som majoriteten trollare vill att beslutet ska ändras till = samma regler som för andra fiskare.
  Förklara för mig varför det är ok att fånga 100% säkert leklax i älvar och med fångsfällor om nu HaVs arbete handlar om att stärka stammen?
  Vi kämpar för vår överlevnad här i Simrishamn,samma regler för alla sportfiskare och vildlaxens fortplantning. Om du inte fattat det, läs texten igen och fundera.
  Blanda inte in Vänern för där är det 100% säkert vildlax om det är fettfena!!

  Mvh Sanna Lanzén Lindell :)

  SvaraRadera
 5. Jag kommer att fortsätta fiska lax i Simris ett par tre gånger per år fast på C/R basis. Bedriver mitt fiske för att uppleva dramatiska fajter och vackra fiskar. Tror och hoppas att Simris också i framtiden kommer vara Sveriges trollingmecka!
  Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle!
   Skönt att höra! Hoppas att det är fler som resonerar som du , det är ju trots allt fisket och upplevelsen med allt vad det innebär som det handlar om när vi åker ut. Jag antar att du läst och förstått vad detta handlar om eftersom du inte slänger ur dig en massa oriktiga påståenden och jämför med världens största "put and take" sjö. Eftersom det är några som tror att det är mitt och de flesta trollingfiskares mål att bonka vildlax i största möjliga mån så är det skönt att höra en som är rak och enkel med sitt budskap.
   Vi har en del gäster som kör 100% c/r dock inte så många. Jag själv fiskar så mycket att det inte är ett problem att få fenklippt lax till grillen eller röken. Jag har enligt min statistik återutsatt ca 80% av de jag fångat , men som sagt jag fiskar mycket. Det är annorlunda för de stora antalet fisketurister från andra länder och mellan och norra Sverige som trailar långt och lägger ner stora pengar på en tur per år och gärna vill ha med sig lite lax hem. Det tycker jag inte är konstigt. Men tyvärr så kommer de inte tillbaka utan åker till en annan hamn i ett annat land , kostnaderna för detta är ingen större skillnad för dem. Därmed har en svensk myndighet genomfört ett beslut som ur konkurrens synpunkt gynnar ett annat land , vilket inte är tillåtet. Det totala trollinguttaget minskar inte heller särskilt mycket. Jag är helt övertygad om att de flesta trollare gärna släpper tillbaka all vildlax i den mån det går , tyvärr så finns det ju alltid några som inte gör det så därför skulle det vara bra med en rimlig begränsning. Jag respekterar ditt beslut om att c/r fisken men kom ihåg att det är många med mig som tycker att lax är bland det godaste som finns och gärna behåller någon lax.
   Väl mött och hoppas du har tid någon gång att komma förbi till Puben.

   Med vänlig hälsning Patrik

   Radera
 6. Bifogar ett klipp från en tysk som tillbringar 2 till 3 veckor per år i Simrishamn. Klippet kommer från Einars hemsida www.trollingensmecka.se

  Hello Einar,
  Mental illness seems to be a wide spread sickness here, not only in Vä-Gö-Län administration, the Zombie "Rydgren" and his companions from the HAV-Mafia are suffering from the same problem.

  They have done it, as already expected, taking of Fettfenna Salmon in the Baltics is banned from the 1st of August onwards.

  Bye, bye Simrishamn, we move on to Bornholm!

  Mit freundlichen Grüssen / Best regards

  Martin Gärtner

  -------------------------------------

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas Ericsson17 juni 2013 kl. 17:49

   Bra skrivit Patrik/sanna! stå på er och kör hårt!
   Mvh. Thomas/Maggan

   Radera